Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Realitatea.net
Anul şi data apariţiei: 22/03/2011
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: newsln
Titlul articolului: Comisia pentru derepturile omului a respins schimbarea denumirii de rom în cea de țigan
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/comisia-pentru-drepturile-omului-a-respins-schimbarea-denumirii-de-rom-in-cea-de-tigan_816577_comentarii.html


 

Proiectul de lege iniţiat de deputatul PDL Silviu Prigoană privind schimbarea denumirii de rom în cea de ţigan a primit raport de respingere din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Cameră, cu şase voturi pentru respingere şi o abţinere.

 

Preşedintele Comisiei şi reprezentantul în Parlament al comunităţii rome din România, deputatul Nicolae Păun a arătat că schimbarea terminologiei nu este agreată de această etnie şi contravine prevederilor a două convenţii internaţionale la care România este parte, un tratat deja ratificat neputând fi modificat printr-o lege internă. "În limba romani, nu există termenul de ţigan, nu este explicat etimologic. Acest termen şi variantele sale-gitan, zigeuner sau gypsy, a fost mai degrabă impus", a afirmat Păun în cadrul dezbaterilor din Comisie.

El a admis că este supărătoare situaţia în care occidentalii confundă romii cu românii, dar a apreciat că termenul de ţigan nu reprezintă soluţia acestei probleme. "Este o confuzie neplăcută şi la un moment dat eram pregătit să susţin o variantă care să pună capăt confuziei, cea cu termenul indirom. Astfel, este păstrat termenul de rom şi este inclusă şi referirea la originea indiană a tribului de romi", a spus Păun. Acesta a mai adăugat că reintroducerea termenului de ţigan nu ar pune capăt confuziei din Europa de Vest dintre români şi romi.

Nici deputatul PDL Marius Dugulescu nu crede că termenul de rom este cea mai bună variantă, dar a respins categoric propunerea colegului său de partid apreciind că termenul de ţigan este peiorativ şi nu îi vizează doar pe romi. "Ar fi o nedreptate să spunem unei întregi etnii cu sunt ţigani", a spus Dugulescu.

În schimb, deputatul PC Sergiu Andon a susţinut că problema terminologiei este una de importanţă secundară în raport cu problemele mult mai mari ale comunităţii rome. "Există anumite persoane cărora le convine menţinerea unei părţi a comunităţii lor în stare de exploatare, inclusiv în zona infracţională. Menţinerea într-o stare de voită înapoiere este adevărata problemă (...) Să nu uităm că există realitatea unei zone de romi exploataţi de către lideri romi nedemni", a spus deputatul.

Proiectul ar urma să intre în dezbaterea plenului, Camera Deputaţilor fiind decizională în cazul acestei iniţiative legislative.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.